Puro silindir şeklinde sarılmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içinde tütün şerhaçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde sarılmış sarıcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu sarıcı yaprak bozulmamış, esnek ve hoş bir konstrüksiyonda olmalı, esaslı bir aromaya ve derneşik yanmayı sağlamlayacak yönıcı özelliğe ehil olmalıdır. Daha çok Küba, Dominik Cumhuriyeti gibi ülkelerin bulunduğu diyar kuşağında yetişatır, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede sarılmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan geritir. Bu dile de Latince “pümoskof gâvuru” (saf şerif katkısız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden konstrüksiyonlmış” valörında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk öğün TDK sözlüğünün 1955 yılındaki ağırlıksında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde nispeten güçlü miktarda Kul, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua gibi ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en yavuz purolar olarak nitelendirilseler de birkötü uzman Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro mideer en ilgi etmesi gerekilen şey sahih bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet sahih bir nemde değil ise purolarınız ne denli nitelikli yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız beğeni yada kâm maalesef kesinkes hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro yolculuk humidorları, puro tulum vb. parçalanmamış saklama ve taşıma enstrümanları aslında puronun nemini saklamak ve mideime hazır biriktirmek mideindir. Yayımcı bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her saat ülküsel rutubet değerlerinde saklanmaktadır. Peki ülküsel puro rutubet değerleri nelerdir beş altı da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 rutubet değerleri beyninde mideilen bir puro ülküsel rutubet değerlerinde mideiliyor onaylama edilebilir. Kimine nazaran %65 az yada %75 çok muş gibi görülsede aslında bu rutubet değerleri de kimisine nazaran gayet müsait ve mideilebilir en şahane değerlerdir. Burada rutubet in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi rutubet değerlerinde purodan beğeni aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro midemeyi çok severken farklı bir insan bu rutubet değerinin puroya efsus edilen bir paha olduğunu ve asla mideilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de doğrudır. Bu iki görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Ilgi edilmesi gereken şey %65 astı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla birlikte bu %10 luk rutubet üstelikı beyninde gidip gelmeden hepsi aynı rutubet değerlerinde puronuzu durağan tutmanızdır. %5 ve üstü bir rutubet değmeseleimi purolarına muhatara verebilir. Böyle bir değişim yapacaksanız bunu olası evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki rutubet değerlerinden bahsettiğimize nazaran bu rutubet değerleri neyi değmeseletirmektedir niteleyerek soracak olursanız kısaca izah etmek gerekir ise puro da rutubet kıymeti arttıkça purodan aldatmaınan aroma artar, kötü azalır ve mideimi zorlaşır, rutubet kıymeti azaldıkça kötü artar, mideimi kolaylaşır ve aldatmaınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde dinmek istiyorsanız buna saat ve deney ile karar vereceksiniz. Size kimse en yavuz paha bu ve bu değerde midemelisin dememeli çünkü puronun rutubet kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine encam olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Bayağıdaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek natürel buharlaşma ile humidor içine rutubet vererek purolarınızın nemlenmesine olanak sağlamlar. İÇerisindeki köpük gibi siyah şey yaklaşık 6 kamer içerisinde meselelevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Ortalama %70 rutubet tevdi üzerine kurulu bu yöntem sıcaklıktan bağımsız olmadığı midein belirli bir saat içerisinde sıcaklarda rutubet artışı yada soğuklarda humidor içinde rutubet azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu ezgi bir nemlendirici kullanıyorsanız olası evetğunca çokça suhunet değmeseleimi olmayan ortamlar seçmeye çaldatmaışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler gibi %70 rutubet kıymeti hazırlamak midein tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme nazaran elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar lakin genede bu paha iyileşmesi yaklaşık %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında lakin içerisinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri gibi çaldatmaışırlar ve kontrollü bir şekilde rutubet vererek düzlemı %70 neme getirmeyi yalnızçlarlar. şayet derdiniz güçlü rutubet evet ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o saat farklı nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü yöntem Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki akarsu haznesindeki üstteki bir fan himmetı ile humidor içine dağıtılır ve rutubet in daim ayarlanan rutubet seviyesinde kalması sağlamlanır. Örneğin rutubet kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki rutubet kıymeti bu seviyenin şeşna düştüğünde fan çaldatmaışmakta ve istenen rutubet kıymeti gelmesi iile birlikte tekrar durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek midein en yavuz yöntem olarak önmıza çıkmaktadır.
En on çısoy son yöntem ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir bükülme yaratmış ve hem rutubet transfer hem rutubet tevdi özelliği sebebiyle hızlı bir şekilde kullanılmaya mirlamıştır. Tün gündüz yada zaman intikalleri sırasında oluşan rutubet dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en dirlik bir şekilde saklanmasına olanak elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro değil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor istihzar diğerleri ise puro nemlendirme midein kullanılmaktadır. üste Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem sakıt hemde güçlü rutubet değerlerinde çift taraflı çaldatmaışarak durağan bir rutubet kıymeti sağlamlamasıdır.
Bunlarında dışında humidor midei fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve parçalanmamış puroların aynı nemde ve elan sağlamlıklı olmasını sağlamlamaktadır.
Bir cevap yazın